Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ψωμί κι ελιά...




Το ψωμάκι είναι η βάση του γεύματος... Υπάρχει σε όλα τα ήδη των τραπεζιών και γευμάτων και σε πολλές μορφές. Πολύσπορα, σίκαλης, ολικής άλεσης, με παπαρουνόσπορο με σταφίδες, τυρόψωμο, πολυτελίας, μπαγκέτα και πολλά πολλά άλλα ήδη ψωμιού...

Κάποιοι δεν το θέλουν καθόλου.

Άλλοι πάλι, το αγαπούν ιδιαίτερα... Δεν μπορούν να φανταστούν φαγητό χωρίς αυτό ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα συνοδεύσουν τα μακαρόνια τους ή τις πατάτες τους!!

Η παρασκευή ενός απλού ψωμιού είναι μια διαδικασία κάθε άλλο παρά δύσκολη αλλά επίσης εύκολη είναι η διαδικασία παρασκευής ψωμιού με γέμιση.
Θα χρειστείτε μόνο μερικά απλά υλικά που θα μπορούσαν να υπάρχουν σε όλα τα σπίτια:


  • Αλεύρι της επιλογής σας (για μια ικανοποιητική ποσότητα θα χρειαστεί περίπου 1 κιλό)
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • Νεράκι
  • Αλάτι
  • Θυμάρι
  • Μία πρέζα ζάχαρη
  • Και τη γέμιση της επιλογής σας... (εμείς επιλέξαμε να βάλουμε μέσα ελιές, φέτα και λιαστή ντομάτα)
Σε μια λεκάνη ρίχνετε το αλεύρι και κάνετε με τα δάχτυλα μια λακούβα στη μέση όπου ρίχνετε τη μαγιά το αλάτι τη ζάχαρη και το θυμάρι (αν σας αρέσει). 
Σε ένα μπολάκι κόβετε ελιές, ψιλοκόβετε λιαστή ντομάτα και φέτα στην αναλογία που εσείς το προτιμάτε και το προσθέτετε και αυτο στο μείγμα!
Ανακατεύετε με τα χέρια να πάνε τα υλικά παντού και προσθέτετε ένα ποτηράκι χλιαρό νεράκι και αρχίζετε να ζημώνετε. Στη συνέχεια προσθέτετε σιγά σιγά επιπλέον χλιαρό νερό μέχρι το σημείο που η ζύμη θα ξεκολλά από τα χέρια σας. 
Ζυμώνετε καλά να γίνει μια λεία όμορφη ζύμη και την κάνετε μια μπάλα.
Ρίχνετε λίγο λάδι στον πάτο της λεκάνης και βάζετε την μπαλίτσα μέσα. Σε σβηστό φούρνο που έχετε προθερμάνει στους 50 βαθμούς το βάζετε σκεπασμένο με μια πετσέτα για περίπου μισή ωρίτσα μέχρι να φουσκώσει αρκετά.
Βγάζετε και κόβετε σε κομματάκια. Το κάθε κομμάτι το πλάθετε σε καρβελάκι του μεγέθους που επιθυμείτε και το χαρακώνετε με το μαχαίρι διαγώνια. 
Στρώνετε λαδόκολλα και τα βάζετε σε ταψί και πάλι στο φούρνο σκεπασμένα με πετσέτα για άλλο τόσο. Μόλις γίνουν ζουμπουρλούδικα και μπαμπατσικα ψωμάκια, ψήνεται στους 200 βαθμούς για περίπου μισή ωρίτσα για να μοσχομυρίσει το σπίτι σας φρέσκο ψωμάκι... 
Μόλις το βγάλετε έτσι όπως θα είναι ζεστό κόψτε ένα κομματάκι (το μαχαίρι δεν είναι υποχρεωτικό) και αλείψτε βούτυρο στη ζεστή του ψύχα... βάλτε και λίγη ακόμη φέτα και νιώστε τι πάει να πει... οργασμός γεύσης!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου